Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Βιβλιοκρισία: Μία ανάγνωση από τον Γεώργιο Ν. Λεοντσίνη


Ήταν μεγάλη η χαρά να συναντηθώ πριν λίγο καιρό στη θάλασσα του διαδικτύου με τον κ. Γεώργιο Ν. Λεοντσίνηπανεπιστημιακό μου δάσκαλο της Ιστορίας, και με την αφορμή αυτή να του ταχυδρομήσω ένα αντίτυπο της ποιητικής μου συλλογής ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Ήταν πιο μεγάλη η τιμή, όταν σε τηλεφωνική επικοινωνία μου ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις του για το δικό μου πόνημα. Η μεγίστη συγκίνηση ήταν, όταν διαβάζοντας  το δικό του κείμενο αισθάνθηκα την αλήθεια των στίχων του ποιητή: «Η κάθε λέξη είναι μια έξοδος για μια συνάντηση…»· που ετούτη τη φορά δεν ήταν ματαιωμένη… Κύριε Λεοντσίνη, από καρδιάς σας ευχαριστώ, γιατί επιμείνατε σ’ αυτή μας τη … ‘συνάντηση’...  Εις το επανιδείν!  
 

Τρίτοι από της Αληθείας: Όψεις και απόψεις

Γράφει ο Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης // *


Μία ανάγνωση του ποιητικού βιβλίου της Αναστασίας Ν. Μαργέτη, Τρίτοι από της Αληθείας, εκδ. ΑΩ, Νοέμβριος 2015, 92 σ.
... Αξίζει να επισημανθεί ότι τη γραφή της Μαργέτη γονιμοποιεί ποιητικά, δηλαδή συναισθηματικά, η επαφή της με τη φιλοσοφία. Επιπροσθέτως στη στιχουργική της τα αγωνιώδη συναισθήματα και τα βιώματά της συνυφαίνονται με στοιχεία από την αρχαιοελληνική γραμματεία και παράδοση, την αρχαιολογία, την ιστορία τέχνης, την επιστημολογία καθώς και με στοιχεία θεωριών ψυχολογίας. Η ποιήτρια μεταφέρει στα καθ’ ημάς –δίχως να  μιμείται– ιδέες αλλά και θεωρίες στοχαστών, κυρίως αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, και αποπειράται να συνδιαλεχθεί μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα ανατέμνει σε βάθος  καταστάσεις της σύγχρονης καθημερινότητας. Με τον τρόπο αυτό συμμετέχει και συνεχίζει τον διάλογο που διαμείβεται στον χώρο του πνεύματος στο διηνεκές...
 Περισσότερα βλέπετε στο σημείο αυτό.