Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ, ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Αναστασία Ν. Μαργέτη συμμετείχε με αναρτημένη εργασία -poster σε συνέδριο του Ε.Σ.Σ.Λ.Ε.Π.Ε. - ΕΚΠΑ (Αράχοβα, 6-8  Μαρτίου 2015).

Παρουσιάζονται ανακοινώσεις δημοσιευμένες  σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά. Επίσης παρουσιάζεται η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, καθώς και η μετάφραση φιλοσοφικού έργου.
 
 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 

 

 


Οι  εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ  προσκαλούν το αναγνωστικό κοινό στην παρουσίαση του φιλοσοφικού έργου του  Hamilton B. Timothy,  Οι πρώιμοι χριστιανοί απολογητές και η ελληνική φιλοσοφία. Ειρηναίος, Τερτυλλιανός, Κλήμης Αλεξανδρεύς, σε μετάφραση από τα αγγλικά της Αναστασίας Ν. Μαργέτη και του Χαράλαμπου Μαγουλά. Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων EX LIBRIS και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024   ώρα 20.00 στον χώρο  ΤΕΧΝΗ – ΛΟΓΟΣ στην Αθήνα, οδός Συνεσίου Κυρήνης 8.

Ο  Hamilton B.Timothy σε αυτό το πόνημά του αναδεικνύει με πληρότητα τη μορφή και τις φάσεις του «διαλόγου» που αναπτύχθηκε μεταξύ του Χριστιανισμού, της ελληνικής φιλοσοφίας και του Γνωστικισμού, ο οποίος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων. Εστιάζει στα έργα των πρώτων χριστιανών απολογητών (Τερτυλλιανός, Ειρηναίος και Κλήμης Αλεξανδρεύς), διότι η ενιαία στάση τους αποτέλεσε το περίγραμμα της μεσαιωνικής φιλοσοφικής και θεολογικής διανόησης. Οι διδασκαλίες των τριών απολογητών που υπήρξαν πρωτοπόροι στη διαμόρφωση της σχέσης αυτής, παρουσιάζουν στην εποχή μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Σταμάτης Πορτελάνος,  Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας.

Χαράλαμπος Μαγουλάς, Εντεταλμένος Διδάσκων Φιλοσοφίας στο  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής του βιβλίου.

Αναστασία Ν. Μαργέτη, ιστορικός, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, μεταφράστρια του βιβλίου.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ


Ένα νέο βιβλίο φιλοσοφίας κυκλοφόρησε από τις εκδ. ΗΡΟΔΟΤΟΣ κεκοσμημένο με πρωτότυπο σχέδιο που ετοίμασε ειδικά για το εξώφυλλό του ο καταξιωμένος εικαστικός και γλύπτης, Αριστείδης Πατσόγλου. Συγγραφέας του είναι ο Dr. H. B. TIMOTHY και έχει τίτλο «Οι πρώιμοι χριστιανοί απολογητές και η ελληνική φιλοσοφία. Ειρηναίος, Τερτυλλιανός, Κλήμης Αλεξανδρεύς». Τη μετάφρασή του από τα αγγλικά ολοκλήρωσαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ η Αναστασία Ν. Μαργέτη μαζί με τον Δρα Χαράλαμπο Μαγουλά, διδάσκοντα  Φιλοσοφία, Μεθοδολογία Έρευνας και Διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθώς επίσης, Φιλοσοφία και Θέατρο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ο οποίος είχε την επιστημονική επιμέλεια του έργου και έγραψε το επίμετρο. Πρόκειται για μία εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία μεταφράστηκε με προτροπή του αειμνήστου  Βασιλείου Κύρκου, καθηγητή Φιλοσοφίας, που τη θεωρούσε ως «μία από τις πιο έγκυρες διεθνείς εργασίες για τις σχέσεις των πρώτων Χριστιανών διανοητών/απολογητών με την ελληνική φιλοσοφία» και πίστευε «πως η μετάφραση αυτή θα αξιοποιηθεί από την ευρύτερη φιλοσοφική και εκπαιδευτική κοινότητα» (απόσπασμα από έγγραφη βεβαίωση του ιδίου). Πρέσβευε ότι το συγκεκριμένο έργο θα καλύψει βιβλιογραφικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία.

Ο Dr. H.B.TIMOTHY σε αυτό το πόνημά του αναδεικνύει με πληρότητα τη μορφή και τις φάσεις του «διαλόγου» που αναπτύχθηκε μεταξύ του Χριστιανισμού, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και του Γνωστικισμού, ο οποίος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων. Εστιάζει στα έργα των πρώτων χριστιανών απολογητών (Τερτυλλιανός, Ειρηναίος και Κλήμης Αλεξανδρεύς), διότι η ενιαία στάση τους αποτέλεσε το περίγραμμα της μεσαιωνικής φιλοσοφικής και θεολογικής διανόησης.  Οι διδασκαλίες των τριών απολογητών που υπήρξαν πρωτοπόροι στη διαμόρφωση της σχέσης αυτής, παρουσιάζουν στην εποχή μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις και μελετώνται υπό νέο πρίσμα.




ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ  


  • Μαργέτη, Α.Ν. (2016). Μετα-ποίησης εγκώμιον: Συναισθηματική επίγνωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από μετασχηματιστικές πρακτικές λόγου. Στο: Π. Ορφανός, Γ. Σπυρόπουλος, Σ. Στάικος (Επιμ.). Αναζητώντας τις δυναμικές του σύγχρονου σχολείου IV.  Ηλεκτρονικά Πρακτικά Συνεδρίου (29/7-2/8 2015). ISBN 978-960-333-925-0 Αθήνα:  εκδ. Γρηγόρη. σ.σ. 54-65. Ανακτήσιμο και στο academia.edu

    Μαργέτη, Α.Ν. (2016). Από την ποίηση στη δραματοποίηση: Γλωσσικοί μετασχηματισμοί και θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί για το περιβάλλον. Στο: Σ. Παπαδόπουλος (Επιμ.). Τέχνη και πολιτισμός στο σχολείο του 21ου αιώνα. Πρακτικά Επιστημονικής Διημερίδας. Αθήνα: πρόγραμμα Θαλής, ΕΚΠΑ. σ.σ. 177-192. Ανακτήσιμο και στο academia.edu.

    Μαργέτη, Α.Ν. (2015). Το συναισθηματικό καλειδοσκόπιο. Μία θεατροπαιδαγωγική πρόταση. Στο: Σ. Παπαδόπουλος (Επιμ.) Θέατρο και θεατρικές τεχνικές στην αγωγή και την εκπαίδευση. Αθήνα: πρόγραμμα Θαλής, ΕΚΠΑ. σ.σ. 253-263. Ανακτήσιμο και στο academia.edu 


    Μαργέτη, Α.Ν. (2015). Το συναισθηματικό καλειδοσκόπιο. Μία πρόταση για την Ευέλικτη Ζώνη. Στο: Σ. Στάικος (Επιμ.) Αναζητώντας τις δυναμικές του σύγχρονου σχολείου. Πρακτικά καλοκαιρινών Συνεδρίων Καμένα Βούρλα 2012-2013-2014. Τόμος Β΄. Αθήνα:  εκδ. Γρηγόρη. σ.σ. 49-57. Ανακτήσιμο και στο academia.edu


    Μαργέτη, Α.Ν. (2011). «Προτάσεις για την αξιοποίηση των εικόνων των διδακτικών εγχειριδίων Ιστορίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη διδακτική πράξη». Στο: Γ. Παπαδάτος, Α. Αντωνίου, Α. Μπαστέα & Π. Τρακαδάς (Επιμ.) 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης. Πρακτικά Συνεδρίου (27-30 Μαΐου 2010) Τόμος Γ΄. Αθήνα: εκδ. Κισσός. σ.σ. 221-231. Ανακτήσιμο και στο academia.edu.




ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ



Μαργέτη, Α.Ν., «Ιστορία-Λογοτεχνία- Σχολική έρευνα με μαθητές Δ΄ Δημοτικού: τα ιστορικά μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών», Ηώς, τόμος 5, τεύχος 1&2, εκδ. Κ.Ε.ΕΠ.ΕΚ., Αθήνα 2017, σσ. 205-223, ΙSSN 1790-5168. Ανακτήσιμο και στο academia.edu.


     Μαργέτη, Α., «Αισθητική αγωγή και εμπλουτισμός του  λόγου», ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, τεύχος 21, εκδ. Ένωση καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων, έτος 2005, Αθήνα, σ.σ. 205-208. Ανακτήσιμο και στο academia.edu.
      

    Μαργέτη, Α.,  «Ταξιδεύοντας στην Αρχαία Ιστορία», Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τεύχος 34, εκδ. Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε., Φθινόπωρο 2005, Θεσσαλονίκη, σ.σ.  13-15. Ανακτήσιμο και στο academia.edu.


ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ



Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία της Αναστασίας Ν. Μαργέτη με τίτλο: «Θέματα στο έργο της Φωτεινής Φραγκούλη. Μία συγκριτική ανάγνωση» βαθμολογήθηκε με "Άριστα" και έχει αναρτηθεί στην Ενιαία Πλατφόρμα «Πέργαμος»/ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του  ΕΚΠΑ. Μπορεί να ανακτηθεί στον σύνδεσμο: pergamos.lib.uoa.gr 

 


ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
 

Άρθρο της Αναστασίας Ν. Μαργέτη με τίτλο: «Θέματα και προβαλλόμενες αξίες στο έργο της Φωτεινής Φραγκούλη» δημοσιευμένο στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό «Περί Ου», στον σύνδεσμο periou.gr καθώς και στο ηλεκτρονικό  λογοτεχνικό περιοδικό «Διάστιχο», στον σύνδεσμο diastixo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου