Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

ΤΡΙΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ: ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Πίνακας της εικαστικού Λίτας Μαυρογένη για το ποιητικό βιβλίο της Αναστασίας Μαργέτη, "Τρίτοι από της Αληθείας".



 Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018


Ο Robert L. Crist, ομότιμος ΕΚΠΑ καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας και η Δέσποινα Λαλά Crist, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, μεταφραστές -μεταξύ άλλων- του Γιώργου Χειμωνά και της Έμιλι Ντίκινσον, επέλεξαν να μεταφράσουν στην αγγλική γλώσσα το ποιητικό μου βιβλίο ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Στο προλόγισμά τους αιτιολογούν την επιλογή τους αυτή. Τους ευχαριστώ από καρδιάς που ενέσκηψαν στο δικό μου πόνημα και το …ταξίδεψαν πέρα από τον Ατλαντικό! Ευχαριστίες και στο φιλόξενο Fractal για την δημοσίευση.

«…Για να επιτύχει τον σκοπό της η Μαργέτη συνθέτει μία ποιητική συλλογή με τρόπο ανατρεπτικό (ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ), που εμπεριέχει ταυτοχρόνως λυρικά και φιλοσοφικά στοιχεία σε συνεχή ρυθμό από την αρχή έως το τέλος, από τα διλήμματα της έναρξης (ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ) μέχρι το καταληκτικό ποίημα (…ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ), το οποίο ιχνογραφεί στίχους που αιωρούνται προς την κατεύθυνση της πνευματικής ανακάλυψης. Το ποιητικό βιβλίο ‘Τρίτοι από της Αληθείας’ προσφέρει στους μεταφραστές μία πρόκληση μοναδική. Η Μαργέτη επηρεάζεται και έλκει την αφετηρία της από τις εμπνευσμένες φωνές του Σεφέρη και του Ελύτη, στους οποίους αναφέρεται, καθώς λαμβάνει τη θέση της πλάι σε σύγχρονούς της καινοτόμους στην Ελλάδα και αλλού….» Περισσότερα δείτε

στο σημείο αυτό. 

'Τρίτοι από της Αληθείας' της Αναστασίας Μαργέτη στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ

 















  
 
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2022

     Ο κ. Ανδρέας Τριάντης, κλασικός φιλόλογος, είχε την ευγένεια να αφιερώσει χρόνο στο δίγλωσσο ποιητικό μου βιβλίο «Τρίτοι από της Αληθείας / The Third from Truth» (εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ, 2019). Τον ευχαριστώ θερμά, διότι με την ανάγνωσή του με τιμά και με εμπλουτίζει! Ευχαριστίες και στο έγκριτο  "Περί Ου" για τη φιλοξενία. Πρωτίστως, όμως, ευχαριστώ πάλι και πάλι από καρδιάς τη Δέσποινα Λαλά -Κριστ, εξαίρετη συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας, που από κοινού με τον αείμνηστο σύζυγό της, Robert L. Crist, μετέφρασαν εθελοντικά στην αγγλική γλώσσα την πρώτη μου ποιητική συλλογή!

Μπορείτε να διαβάσετε τη βιβλιοκρισία του κ. Τριάντη  στο .periou.gr

 


'Τρίτοι από της Αληθείας' της Αναστασίας Μαργέτη στο βιβλιοπωλείο ΓΝΩΣΗ  στην Αμαλιάδα            



 
 
 Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ο κ. Γιώργος Δουατζής, ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος, διάβασε και σχολίασε την ποιητική μου συλλογή ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Το καθρέφτισμα του ποιητικού μου λόγου στα δικά του λογοτεχνικά «Κάτοπτρα», αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και συγκίνηση. Για τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις του, πολύτιμες για μένα, τον ευχαριστώ από καρδιάς.



"Αγαπητή Αναστασία καλησπέρα

σε ευχαριστώ πολύ για την τιμητική προσφορά του βιβλίου σου. Διάβασα με πολλή προσοχή τη συλλογή σου και τη χάρηκα.

Μου άρεσαν οι αναγωγές σου σε φιλοσοφικά κείμενα και οι σκέψεις που διατυπώνονται και ασχολούνται με τον «διπλανό» αλλά κυρίως ευρύτερα με τον άνθρωπο. Το επισημαίνω αυτό διότι με έχει κουράσει η ιδιωτική εσωστρέφεια των ποιητών μετά το ’74, όπου ο εαυτός τους είναι το κέντρο του κόσμου και δεν τους απασχολεί παρά ο φόβος του θανάτου, τα ψυχοπροβλήματά τους και ο έρωτας. 

Μου έκανες όμορφη συντροφιά, σου εύχομαι να συνεχίσεις δημιουργικά.

Μικρές παρατηρήσεις: Θα ήθελα περισσότερη μουσικότητα του λόγου. Η γραμματοσειρά ενίοτε με δυσκόλεψε, διότι με αποσπούσε από την ανάγνωση. Θα προτιμούσα να έτρεχε (η ανάγνωση) χωρίς καμιά παρεμβολή.

Να είσαι καλά να γράφεις

με εκτίμηση

Γιώργος Δουατζής"


Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017


Ευχαριστώ τον κ. Δήμο Χλωπτσιούδη, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας, για το κριτικό του σημείωμα στο ποιητικό μου βιβλίο «Τρίτοι από της Αληθείας» (ΑΩ εκδ.).
«Πλούσιες εικόνες αναμεμειγμένες με στοχαστικό υλικό συναποτελούν την πρώτη ποιητική συλλογή της Αναστασίας Μαργέτη, ‘Τρίτοι από της Αληθείας’ (εκδόσεις ΑΩ, 2015). Η δημιουργός με μία έκφραση που υποστηρίζεται από όλα τα λογοτεχνικά σχήματα (πρωθύστερο, παρηχήσεις, επεκτάσεις συνταγματικού άξονα, μεταφορές, προσωποποιήσεις κλπ) καταθέτει τις δικές της αγωνίες για τον ανθρώπινο βίο, τα πάθη και τις λαχτάρες του. Αν και "εγκεφαλική" και αρκετά επιτηδευμένη η έκφραση της, μακριά από τη λιτότητα της προφορικότητας, εντυπωσιάζει ως δείγμα πρώτης εμφάνισης στην ποίηση, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα φιλοσοφικό ποιητικό δοκίμιο στηριγμένο πάνω στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα».  Περισσότερα μπορείτε να δείτε tovivlio.net 
Σωρεία λαθών της Αναστασίας Μαργέτη. Καλλιγράφημα
 

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017


Θερμά ευχαριστώ τον κ. Μιχάλη Μερακλή, πανεπιστημιακό δάσκαλο της Λαογραφίας, που ενέσκηψε στην πρώτη μου ποιητική συλλογή ‘Τρίτοι από της Αληθείας’ και διατύπωσε τις ενδελεχείς παρατηρήσεις και προτάσεις του σχετικά με τη γλωσσική επεξεργασία των κειμένων μου. Σε χειρόγραφη επιστολή του αναφέρει τα εξής:


Αθήνα 24.6.2017
"Αγαπητή κυρία Μαργέτη,

Νιώθω σχεδόν ντροπή που σας απαντώ ένα χρόνο μετά την αποστολή της συλλογής σας ‘Τρίτοι από της Αληθείας’…

Ήδη ο τίτλος προδηλώνει τη στοχαστική-φιλοσοφική προδιάθεση αλλά και γνώση, την οποίαν άλλωστε πιστοποιεί το προλόγισμα του Βασίλη Κύρκου, που πριν από λίγο χρόνο έφυγε στον άλλο κόσμο, όπως συνήθως λέει ο απλός άνθρωπος· απλός, που κι αυτός όμως μπορεί και εκφράζει μια βαθύτερη στοχαστικότητα, σαν να επιφυλάσσεται να πει καθαρά , αν ο ‘κόσμος’ εκείνος υπάρχει και πώς!

Δίπλα σ’ αυτά, που σας έγραψε ο φίλος μου, προσθέτω ότι είναι μάλλον βέβαιο πως θα προφτάσετε (βλ. «Απορία») να επεξεργαστείτε περισσότερο τον ποιητικό σας λόγο. Ίσως (σ’ αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν ‘σοφοί’) σκόπιμο είναι να δίνετε στο στοχασμό σας και πιο απλά τη σκέψη σας, χωρίς την παρούσα ποσότητα μεταφορικών προσδιορισμών του ουσιαστικού, όπως: «το βήμα της απόφασης», «η ώχρα του θανάτου», «ο σηκός του χθες», «η αριστοκρατία της ελπίδας». Η γενική πτώση πάντα χρειάζεται προσοχή στη χρήση της, εννοώ στην ποίηση.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Μ. Μερακλής


Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Η κ. Ζωή Μπέλλα, συγγραφέας, εκπαιδευτικός και κριτικός, διάβασε και σχολίασε  την ποιητική μου συλλογή ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Η  πρόσληψη και η ανατροφοδότηση από έναν άνθρωπο με την δική της εμπειρία στη ζωή και τον λόγο είναι για μένα πολύ σημαντική. Την ευχαριστώ από καρδιάς, αφού εκτός των άλλων (δι)αισθάνθηκε της λέξης μου την αγωνία…


Αγαπητή Αναστασία,
Τα ποιήματά σου μου χάρισαν μερικές ευχάριστες και στοχαστικές ώρες σήμερα.
Οι παρατηρήσεις της Διώνης Δημητριάδου και το σημείωμα του Βασιλείου Κύρκου υπογραμμίζουν -και δικαίως- το φιλοσοφικό βάθος των στίχων σου και το τραγικό στοιχείο που διαπερνά κάθε στοχασμό.  Το μόνο που θέλω να προσθέσω, όσον αφορά στην τεχνική σου, είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα "παιχνίδι λεκτικών εντυπώσεων", όσο κι αν κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά πολύ περισσότερο για μια οδυνηρή κυοφορία λεκτικών συλλήψεων από την οποία προκύπτουν νέα σχήματα-ενδύματα ιδεών, ανοικτών σε δυναμικές ερμηνείες. Με άλλα λόγια, μεστή, ώριμη τεχνική, υποσχετική ακόμη πιο τολμηρών ποιητικών εκτινάξεων.
Σ' ευχαριστώ που μου χάρισες αυτή την επικοινωνία.
Ζωή Μπέλλα
Αγγείων Απόψεις της Αναστασίας Μαργέτη. Καλλιγράφημα

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η κ. Διώνη Δημητριάδου, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, γράφει για το βιβλίο  "Τρίτοι από της Αληθείας".




η φιλοσοφική θεώρηση και η ποιητική πρόθεση
Πρόκειται για μια πλατωνική φιλοσοφική θεώρηση της ποίησης, αν κρίνουμε από τον τίτλο της συλλογής...Ωστόσο εδώ παράγεται ποιητικός λόγος και μάλιστα ενδιαφέρων και ιδιαίτερος, που αξίζει να τον προσεγγίσουμε. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σημείο αυτό. 

'Τρίτοι από της Αληθείας' της Αναστασίας Μαργέτη στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ


Τετάρτη 17 Μαΐου 2017


Ήταν μεγάλη η χαρά να συναντηθώ πριν λίγο καιρό στη θάλασσα του διαδικτύου με τον κ. Γεώργιο Ν. Λεοντσίνη, πανεπιστημιακό μου δάσκαλο της Ιστορίας, και με την αφορμή αυτή να του ταχυδρομήσω ένα αντίτυπο της ποιητικής μου συλλογής ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Ήταν πιο μεγάλη η τιμή, όταν σε τηλεφωνική επικοινωνία μου ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις του για το δικό μου πόνημα. Η μεγίστη συγκίνηση ήταν, όταν διαβάζοντας  το δικό του κείμενο αισθάνθηκα την αλήθεια των στίχων του ποιητή: «Η κάθε λέξη είναι μια έξοδος για μια συνάντηση…»· που ετούτη τη φορά δεν ήταν ματαιωμένη… Κύριε Λεοντσίνη, από καρδιάς σας ευχαριστώ, γιατί επιμείνατε σ’ αυτή μας τη … ‘συνάντηση’...  Εις το επανιδείν!  

 

Τρίτοι από της Αληθείας: Όψεις και απόψεις

Γράφει ο Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης 


Μία ανάγνωση του ποιητικού βιβλίου της Αναστασίας Ν. Μαργέτη, Τρίτοι από της Αληθείας, εκδ. ΑΩ, Νοέμβριος 2015, 92 σ.
"... Αξίζει να επισημανθεί ότι τη γραφή της Μαργέτη γονιμοποιεί ποιητικά, δηλαδή συναισθηματικά, η επαφή της με τη φιλοσοφία. Επιπροσθέτως στη στιχουργική της τα αγωνιώδη συναισθήματα και τα βιώματά της συνυφαίνονται με στοιχεία από την αρχαιοελληνική γραμματεία και παράδοση, την αρχαιολογία, την ιστορία τέχνης, την επιστημολογία καθώς και με στοιχεία θεωριών ψυχολογίας. Η ποιήτρια μεταφέρει στα καθ’ ημάς –δίχως να  μιμείται– ιδέες αλλά και θεωρίες στοχαστών, κυρίως αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, και αποπειράται να συνδιαλεχθεί μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα ανατέμνει σε βάθος  καταστάσεις της σύγχρονης καθημερινότητας. Με τον τρόπο αυτό συμμετέχει και συνεχίζει τον διάλογο που διαμείβεται στον χώρο του πνεύματος στο διηνεκές..."
Περισσότερα βλέπετε στο σημείο αυτό.


Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

 Βιβλιοκριτική για την ποιητική μου συλλογή 'Τρίτοι από της Αληθείας' δημοσιευμένη στο περιοδικό "Δευκαλίων ο Θεσσαλός", τ. 54 και στο ηλ. περιοδικό 'Οι δύο πύργοι'. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Θάνο Αθανασόπουλο και τον κ. Αγγελο Μάλφα. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύτηκαν επίσης τα ποιήματα ΔΙΑΙΡΕΣΗ και ΚΑΝΟΝΕΣ του ίδιου βιβλίου. Μπορείτε να δείτε κι εδώ.


Σκίτσο  της Μαριάννας Παυλίδου, εικαστικού, Διδάσκουσας στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την ποιητική συλλογή  "Τρίτοι από της Αληθείας’. 



 "Με υπέρτατο πλούτο συναισθηματικών και πολυειδών ψυχικών μορφοποιήσεων, είναι πλεγμένη η ποιητική συλλογή της κυρίας Αναστασίας Μαργέτη με τίτλο ‘’Τρίτοι από της Αληθείας’’. Χρησιμοποιώντας με ευταξία νοηματικές, πολυθεματικές και εννοιολογικές κατευθύνσεις δείχνει τον δρόμο μίας εσωτερικής αναδίφησης πάνω σε επιμέρους συναισθηματικά τμήματα, κάνοντας να προβάλλουν απρόσκοπτα οι βαθύτεροι συγκινησιακοί πυρήνες του εκάστοτε υποκειμενικού όντος. Το πέρας αυτής της ολοκλήρωσης μπορεί να περιγραφεί σαν την ένωση των κομματιών ενός άρτιου οικοδομήματος, όπου μέσα από έναν ακριβή πολυδομικό παραμετρισμό οδηγούν προς την αποκάλυψη της σύνθεσης της τελικής εικόνας του εσωτερικού ψυχικού μας κόσμου. Το συγγραφικό έργο της κυρίας Μαργέτη επιμερισμένο σε βαθυστόχαστα ποιητικά μέρη, αναδεικνύει την αληθινή και αποκρυσταλλωμένη δομή του πνευματικού της φωτός, προκαλώντας την εξωτερίκευση συγκινησιακών τάσεων που νοητικά και μέσα από έναν μόνιμο πολυχρωματικό λαμπυρισμό, προβάλλουν εσωτερικές ψυχικές σφαίρες που εμπεριέχουν εκείνα τ’απαραίτητα συστατικά δεδομένα, όπου σαν ένα σύνολο ωθούν τον αναγνώστη σε διάφορες προς το ένδον αναζητήσεις".


Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017


Ευχαριστώ τις Εκδόσεις-Περιοδικό-Ράδιο Βακχικόν  που συμπεριλαμβάνουν το ποιητικό μου βιβλίο 'Τρίτοι από της Αληθείας' στις προτάσεις ανάγνωσης του Μαρτίου 2017.






Ευχαριστώ τον κ. Θεοχάρη Παπαδόπουλο, ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας, για τον χρόνο του και τις παρατηρήσεις του σχετικά με την πρώτη μου ποιητική συλλογή  'Τρίτοι από της Αληθείας'. Μπορείτε να δείτε τη βιβλιοκρισία του στο vakxikon.gr




"Πολλές φορές συμβαίνει, ένας ποιητής να εμπνέεται από τη φιλοσοφία και να γράφει ποιήματα, που αναφέρονται σε φιλοσοφικές αναζητήσεις και ένας φιλόσοφος να εμπνέεται από την ποίηση. Βέβαια, τις περισσότερες φορές, οι ποιητές, που εμπνέονται από τη φιλοσοφία γράφουν με ένα τρόπο στριφνό και μόνο με τη φιλοσοφία, μπορείς να εξηγήσεις, τι θέλουν να πουν. Όμως, η φιλοσοφία μπορεί να εμπνεύσει και ποιητές να γράψουν τόσο φιλοσοφικά, όσο και κατανοητά.
   
Τέτοιες σκέψεις μας έρχονται στο νου, διαβάζοντας, το βιβλίο της Αναστασίας Μαργέτη: «Τρίτοι από της Αληθείας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις: ΑΩ. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή, που τόσο ο τίτλος, όσο και το περιεχόμενο παραπέμπουν στη φιλοσοφία.
     
Με μια πρώτη ματιά, η ποιητική συλλογή της Αναστασίας Μαργέτη, έχει σε πολλά από τα ποιήματα αποφθέγματα από τους αρχαίους φιλόσοφους, τραγικούς, κλασικούς συγγραφείς, σπουδαίους επιστήμονες, σαν μότο, που δείχνει από πού ακριβώς έχει εμπνευστεί. Όμως, η ποιήτρια, δεν μιμείται. Δίνει έναν τελείως δικό της τόνο και γράφει απλά, περιεκτικά και κατανοητά, δίχως να χάνεται σε δαιδάλους και σε φιλοσοφικά αδιέξοδα. Ο τρόπος γραφής της είναι έξυπνος και, σε μερικές περιπτώσεις, αιχμηρός: «Πλήρωσαν τις ζημιές / και οι ασφαλισμένοι / και οι ανασφαλείς.»
     
Η Αναστασία Μαργέτη, στην ποιητική της συλλογή «Τρίτοι από της Αληθείας» εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τα σύγχρονα κοινωνικά αδιέξοδα. Για το ζευγάρι, που χωρίζει, η ποιήτρια αποδίδει μια Σολομώντεια λύση, ως προς το ποιος απ’ τους δυο θα κρατήσει το παιδί: «Αποφασιστικά / κόβουνε το μωρό στη μέση. / Παίρνουν ο καθένας το κομμάτι του. / Εκείνο με τα χαρακτηριστικά / του άλλου.»
     
Υπάρχουν στιγμές, που η Αναστασία Μαργέτη χρησιμοποιεί μια λεπτή ειρωνεία προειδοποίησης, κυρίως όταν αναφέρεται στους εγωιστές, που πιστεύουν πως έχουν όλο τον κόσμο δικό τους. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα «Πολιτεία», που το παραθέτουμε ολόκληρο: «Όσα φοβάσαι / τα δικάζεις / και τα καταδικάζεις / συνεχώς / σε θάνατο. / Πρόσεχε. / Έτσι όπως πας / θα καταντήσεις / απόλυτος μονάρχης. / Και τότε / η ζωή σου / θα κρέμεται / από τη δικαιοσύνη σου.»
    
Η μόνη ένσταση, που έχουμε για την ποιητική συλλογή «Τρίτοι από της Αληθείας» είναι ότι η Αναστασία Μαργέτη, φαίνεται να παραδέχεται τον Πλάτωνα, που εξόριζε από την «Πολιτεία» του τους ποιητές, χαρακτηρίζοντάς τους «Τρίτους από της Αληθείας», δηλαδή, ότι ο ποιητής ή ο καλλιτέχνης γενικότερα, μπορεί να εξαπατήσει με την τέχνη του. Να παραπλανήσει τους άλλους ανθρώπους, σχετικά με τις Ιδέες και να τους δώσει μια λανθασμένη εικόνα.
     
Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή «Τρίτοι από της Αληθείας» είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον πόνημα, που μπορεί να οδηγήσει σε αναζήτηση και να ανοίξει την συζήτηση όσον αφορά ορισμένα φιλοσοφικά θέματα". 

Θεοχάρης Παπαδόπουλος
 
URNS OF CONCEPTS της Αναστασίας Μαργέτη. Καλλιγράφημα

Τετάρτη 1 Φεβριυαρίου 2017

Ευχαριστώ θερμά τον ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας  κ. Γιώργο Ρούσκα  για την ευαισθησία της ματιάς του στην ανάγνωση 
του ποιητικού μου βιβλίου
 'Τρίτοι από της Αληθείας'. Ευχαριστώ, επίσης το περιοδικό fractal για τη φιλοξενία του.
 

Τρίτοι άραγε από της αληθείας;

Γράφει ο Γιώργος Ρούσκας // *

 Πρώτη ανάγνωση του βιβλίου της Αναστασίας Μαργέτη «Τρίτοι από της αληθείας», εκδόσεις ΑΩ, 2015

Έγχρωμο σχέδιο της εικαστικού Λίτας Μαυρογένη για το εξώφυλλο του βιβλίου "Τρίτοι από της Αληθείας"


«Καθρέφτης του κόσμου / η θάλασσα. / Το φως μια αντανάκλαση. // Συνεπώς / βρίσκεσαι / τρίτος από της αληθείας».
Γιατί «τρίτος από της αληθείας»; Ποιοι είναι «τρίτοι από της αληθείας»; Όπως εξηγείται στις σημειώσεις, στο τέλος του βιβλίου, ο Πλάτων «πρέσβευε ότι ο κόσμος, όπως γίνεται αντιληπτός μέσω των αισθήσεων, αποτελεί … αντανάκλαση των αληθινών όντων, που είναι οι ιδέες» (Ιδέες-Αλήθεια-Πρωταρχικά, Αισθήσεις-Δεύτερη Αντίληψη). «Ο ποιητής … λειτουργεί ως μιμητής και αντιγράφει … τα είδωλα των ιδεών. Άρα βρίσκεται «τρίτος από της αληθείας» και «εξορίζεται από την «Πολιτεία του Πλάτωνα», παρόλο που ο Πλάτων αναγνώριζε τον Όμηρο ως καλό ποιητή! Οι ποιητές, κατά την Αναστασία Μαργέτη (Α.Μ. στη συνέχεια), είναι «τρίτοι από της αληθείας»; Προς τι ο τίτλος;
Αν ναι, τότε πώς θα επιτευχθεί η «αρετή»; Ο Πλάτων θεωρεί ότι «η  φιλοσοφία είναι η μόνη οδός που μπορεί δια του ορθού λόγου να καταδείξει την αλήθεια…».
Το θέμα είναι μέγα και η ανάλυσή του ξεφεύγει των προθέσεων της παρούσας.

Γιατί όμως η Α.Μ. διάλεξε την ποίηση στο πρώτο της βιβλίο και όχι την φιλοσοφία, με την οποία οι σπουδές της σχετίζονται περισσότερο; Ίσως να νιώθει πως η Ποίηση είναι αυτή που μπορεί να ανοίξει τους ανθρώπινους ορίζοντες παραπέρα, όντας ελεύθερη να μεταβαίνει από το πραγματικό στο φανταστικό (από το ον στο μη ον) , από το ένα στο άλλο, από το γήινο στο Θείο. Ίσως να διαισθάνεται πως η Ποίηση είναι αυτή που μπορεί να στήνει γέφυρες μεταξύ όλων των κόσμων, κάποιες από τις οποίες περνά ο Ορθός Λόγος και πάει παραπέρα. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σημείο αυτό.


Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017


Ο κ. Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος, καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πολυγραφότατος συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων και λογοτεχνικών έργων είχε μια νέα ιδέα: να αξιοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει το πνευματικό έργο  νέων δημιουργών, άγνωστων στον ίδιο.  Μου έκανε την τιμή να επιλέξει το δικό μου βιβλίο και να το αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο,  evangelosavdikos.blogspot.com
Επιπροσθέτως στις 12-1-2017 δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο καταθέτοντας το σκεπτικό του:
«Το fb έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας. Όταν οργάνωσα το συνέδριο για τους πολιτισμούς του διαδικτύου μού ήταν δύσκολο να προβλέψω τη σημερινή καταιγίδα. Κακώς. Είναι πολύ χρήσιμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκεί να τα χρησιμοποιούμε. Διαφορετικά γίνεται πεδίο άγονων αντιπαραθέσεων, πολύ οικείες στα καφενεία, στις κοινωνικές και κομματικές συναθροίσεις, στις γειτονιές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας καθρέφτης. Θα ήθελα με αφορμή όσα γράφονται, υπερβολικά πολλές φορές, να χρησιμοποιήσω το fb για την προβολή του έργου φίλων φεϊσμπουκικών. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις μ' αυτούς. Και η εικόνα που έχω είναι από τις δημοσιεύσεις τους. Διαλέγω για αρχή την ποιήτρια Αναστασία Μαργέτη. Είχε την καλοσύνη να μου στείλει την ποιητική της συλλογή. Μ' άρεσαν οι λέξεις, οι στοχασμοί της, η ευκρίνεια της ποιητικής σύνθεσης, το εξωστρεφές βλέμμα στην κοινωνία. Αφιερώνω σ' όλους μια αλήθεια της Μαργέτη, που διατυπώνεται με ποιητικό τρόπο. Είναι γυμνή και κοφτερή:

"...έτσι όπως πας 
θα καταντήσεις 
απόλυτος μονάρχης 
και τότε η ζωή σου 
θα κρέμεται 
από τη δικαιοσύνη σου"

Ευχαριστώ ολόψυχα τον καθηγητή κ. Ευάγγελο Αυδίκο για την ευγενική ιδέα του που έθεσε σ’ εφαρμογή. Τον ευχαριστώ ακόμη περισσότερο που μου έκανε την τιμή να είμαι εγώ η πρώτη που προβάλλεται από την καινοτομία του…


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017
 
Ο κ. Ξενοφών Μουσάς,  καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρήκε τον χρόνο να διαβάσει την ποιητική μου συλλογή ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Για τα λόγια που μου έγραψε τον ευχαριστώ από βάθους καρδίας θεωρώντας τα τιμή και δώρο...    
                                                                                       
 «Σας ευχαριστώ πολύ για το θαυμάσιο έργο σας. Τα ποιήματά σας είναι μοναδικά. Πολύ ώριμο έργο. Απολαμβάνουμε. Συγχαρητήρια!».






Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ο  κ. Στάθης Κουτσούνης, ποιητής και τεχνίτης του λόγου δόκιμος, μου έκανε την τιμή να διαβάσει τα γραφόμενά μου στο βιβλίο 'Τρίτοι από της Αληθείας' και με επιστολή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (6-11-2016) να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του και να με παροτρύνει να συνεχίσω. 
Τον ευχαριστώ θερμά.


"Αγαπητή Αναστασία,

Σ' ευχαριστώ πολύ για το βιβλίο σου 'Τρίτοι από της αληθείας'.Το διάβασα με πραγματικό ενδιαφέρον. Αν και πρώτο, κάθε άλλο παρά πρωτόλειο είναι.Η γραφή σου είναι καλοδουλεμένη, δένει με ιδιαίτερο τρόπο τον φιλοσοφικό στοχασμό με την αισθητική των λέξεων και παράγει ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.Δεν υπάρχουν πλατειασμοί, ενώ δε λείπουν ούτε οι ποιητικές εκπλήξεις ούτε οι πρωτότυπες συλλήψεις.Βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο, συνέχισε λοιπόν... Και πάλι σ' ευχαριστώ!

Με τη χαρά της επικοινωνίας,

                                                
                                                                             



           
           Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ο κ. Θανάσης Νιάρχος, συγγραφέας, ποιητής κριτικογράφος και συνιδρυτής  -μαζί με τον Αντώνη Φωστιέρη- του λογοτεχνικού περιοδικού «Η λέξη» σε ιδιόχειρη επιστολή του (7-10-2016) έρχεται αρωγός στην πρώτη ποιητική συλλογή μου «Τρίτοι από της Αληθείας». Η φιλία ενός πνευματικού ανθρώπου του δικού του διαμετρήματος είναι για μένα και ενθαρρυντική και πολύτιμη. Τον ευχαριστώ από καρδιάς. 




Αγαπητή κυρία Μαργέτη,
Θερμά ευχαριστώ για την καλοσύνη που είχατε να μου στείλετε το ποιητικό σας βιβλίο «Τρίτοι από της Αληθείας». Σύντομα ή εκτεταμένα τα ποιήματά σας, όλα όμως πολύ ουσιαστικά, θα τα χαρακτήριζε κανείς ως έναν μόνιμο διάλογο με ό,τι σημαντικότερο έχει συντελεστεί στον χώρο του πνεύματος.
 Με πολλή φιλία

Θανάσης Νιάρχος




         Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016



Ευχαριστώ θερμά τον κ. Παρμενίωνα Μπώλο, συγγραφέα, βιβλιοκριτικό και φιλόλογο, για την κριτική του στην ποιητική μου συλλογή "Τρίτοι από της Αληθείας", όπως δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Καρδίτσας «Νέος Αγών» την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016. Τον ευχαριστώ επίσης για το  όμορφο βιβλίο του "Ποικίλα" (εκδ. Φάος, Καρδίτσα, 2015) που ευγενώς μου χάρισε. Στο τέταρτο αυτό βιβλίο του ο κ. Μπώλος αποδεικνύει τη δημιουργική του πολυμέρεια με λόγο ποιητικό, που πλάθει  εικόνες γεμάτες καθαρότητα και φως. 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΓΕΤΗ*
Ποιητική αποτίμηση της συλλογής της «Τρίτοι από της Αληθείας»

*Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι εκπαιδευτικός και εργάζεται σε Δημόσιο Σχολείο των Αθηνών.
Η ποίησή της διακρίνεται για τον συγκροτημένο στίχο και τον συγκρατημένο λυρισμό της. Οι στιχικές της ακολουθίες δίνουν ανάγλυφα τη σταθερή και δομημένη σκέψη της αλλά και τη δυνατότητα που έχει η Ποιήτρια να αποκαλύπτει το λυσιτελές και να απομακρύνει το κάθε περιττό. Η γλώσσα της είναι απλή και οι έννοιές της μας ζητούν να ανακαλύψουμε τους προβληματισμούς, τις ευαισθησίες και τις φιλοσοφικές της ανησυχίες.

Τα ποιητικά της σύνολα έχουν μια δουλεμένη και κρουστή ύφανση. Τα σχέδιά της, καμωμένα από ψιλοβελονιά, σε οδηγούν σε ποιητικές αποτυπώσεις, που διακρίνονται για τη γλωσσική τους ευγένεια. Μοιάζουν με το χαμόγελο της «Τζοκόντας», που τελικά δεν μπορείς να διακρίνεις αν αυτό εκφράζει αγάπη, συγκατάβαση ή αμφιβολία. Η γλώσσα της Ποιήτριας  και τα ποιητικά της σύνολα έχουν στερεές συντεταγμένες και αναδεικνύουν την ουσία και την αξία των πνευματικών της αναζητήσεων.

Η μνήμη και ο στοχαστικός λόγος της Ποιήτριας κάνουν την παρουσία τους και δημιουργούν ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο κατατάσσει τις ποιητικές της απόπειρες. Αυτές έρχονται και κάθονται στο πλατύσκαλο της φαντασίας της, δημιουργώντας ένα αδιαχώρητο στις στιγμές των εμπνεύσεών της˙ λίγες όμως είναι εκείνες που επωάζονται στα βλέφαρα της ευτυχίας.

Την αγάπη την διακρίνει μια αμφίσημη διαδρομή. Τότε γίνεται παραγωγική και αποτελεσματική. Δεν πρέπει να μένει στατική, γιατί τότε καταντά ματαιοδοξία. Ο κόσμος χωρίς αγάπη φαίνεται άδικος και άδειος. Ο μοναχικός δρόμος δείχνει ατέλειωτος και η ζωή αποστεώνεται. Αν η ζωή δεν κάνει στάσεις σε οάσεις, σου αφαιρεί τη χαρά της διαδρομής. Πού και πού πρέπει να βρέχονται τα χείλη σου με την δροσιά της αγάπης. Τότε γίνεται σαν τη ζεστή νύχτα, όπου παίρνουν φωτιά τα τριζόνια˙ ανασταίνουν τους καημούς και τις καλύτερες των αναμνήσεων.

Η μορφούσα τέχνη - όπως η ποίηση- αναδεικνύει τον συνολικό συνδυασμό της σκέψης και επιμένει στην αρχική της αξία και ουσία. Κάθε ιδέα έχει το ρίσκο της. Ο Προμηθέας  επέμενε στην καινοτόμα ιδέα του˙ υπόμενε την τραγική του μοίρα και τους φρικτούς πόνους. Με το πάθημά του αυτό έδωσε την πρώτη ελπίδα στον πολιτισμό μας. Βέβαια, τη ζωή, όσο μικρή κι αν είναι, οφείλουμε να την αξιοποιούμε και να τη βελτιώνουμε, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας τόσο στον πνευματικό, όσο και στον τεχνικό τομέα.


Μ Π Α Ρ Ο Κ

……………………………….
Αυτός  Δεσμώτης Προμηθεύς
με χρυσά καρφιά επιτυχίας
καρφωμένος
σε βράχο ηθικών επιταγών.
Στην απουσία ουρανού
σχεδιασμένα κάστρα
αντιπαροχές
απ’ τους καιρούς της αναρρίχησης.

Σελάνα πλανεμένη εκείνη
από χρόνους δίσεκτους
ντυμένη
των  φωτοσκιάσεων το δέος.
Στον αιθέρα της  η παλέτα
με του στιγμιαίου τα ηχοχρώματα.
Στην παλάμη της κρατά
τα τείχη άλλης μιας Τροίας.
…………………………….

Και αντικρίζεις απ’ τη μια
τη θάλασσα τη γαλανή
την αταξίδευτη
της επανάληψης το γκρίζο γήρας 
απ’ την άλλη.

Ναι στο ταξίδι θα πω
ανεμίζοντας
στην αισιοδοξία
του πράσινου.
………………………..
 
Εκείνος
με την ελπίδα σκοτωμένη
εκλιπαρεί τον αετό
να φανεί κάθε σούρουπο.

Οι ποιητικές αναζητήσεις της Μαργέτη ζωοποιούν εικόνες, από αιώνες αποτυπωμένες. Αναδεικνύει ομορφιές και παραστάσεις γεμάτες κίνηση, πλαστικότητα και χάρη. Αυτές της δίνουν την έμπνευση, που είναι εικόνα κι έρωτας μαζί. Μέσα από τη σιωπή των ληκύθων προβάλλεται το αρχαίο κάλλος, η συμμετρία των χρωματικών αντιθέσεων, η ακρίβεια των κινήσεων, η πλαστικότητα των σωμάτων και η ανάδειξη της συνολικής εικόνας σε ένα σύνολο αρμονίας και καλλιτεχνικής τελειότητας. Τα μελανόμορφα αγγεία μας φέρνουν ζωντανά και ανάγλυφα πληροφορίες και βιώματα της ιστορικής αλήθειας.

 ΑΓΓΕΙΩΝ ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερυθρόμορφες
στιγμές
αιωρούνται στο μελανό
όταν του έρωτα η ορμή 
-παράνομη θαρρείς –
φέγγει  στο έρεβος του νου
και με συνάψεις τολμηρές 
ζωοποιεί
στη λάσπη του πηλού
σώμα κι αίμα.

Εν τω μεταξύ
σιωπηλά
παρατάσσονται
διαρκώς
κατά λεγεώνες
λευκές
οι λήκυθοι.

Στην ποίηση της Μαργέτη παρουσιάζεται μια στιχική συλλαβική διαφοροποίηση. Δεν έχει ομοιοκατάληκτο στίχο. Το ύφος της είναι εκφραστικό. Αποφεύγει την πολυλογία, προτιμώντας την πυκνότητα. Τα ποιητικά της σύνολα διαμορφώνουν ρηματικές και ουσιαστικές ενότητες με συντεταγμένο λόγο, με εσωτερικό ρυθμό και μέτρο. Παρατηρεί κανείς μια εσωτερική εξομολόγηση. Τα ποιητικά σύνολα της  Ποιήτριας διαθέτουν χαμόγελα αισιοδοξίας και ειλικρίνειας προς το άλλο πρόσωπο. Στην ανάπτυξη του στίχου υπάρχει δοξαστικός λόγος, αλλά και ένας ύμνος προς το απόλυτο Φως.

Μ Η Τ Ρ Ι Κ Η    Ε Ν Τ Ε Λ Ε Χ Ε Ι Α  
………………………………
Καμπυλόσχημες 
μορφές αγαλμάτων
σμιλεύει
εντός μου
το βλέμμα Σου
με κινήσεις απαλού.

Καλλιτεχνεί
του αγαθού το αποτύπωμα
στα ηχοτοπία της δικής μου σιωπής
το βλέμμα Σου
με ψηλαφήματα αφής.

Σκοπούς εξουσίας
υποθάλπει
το βλέμμα Σου
με το λώρο για μίτο
να πλανιέμαι
στο δικό σου
σκοτάδι και φως
αινώντας  τα έργα σου 
νυν και αεί.

Το βλέμμα Σου
θα ανατέλλει
ώσπου
να δύσει
το βλέμμα μου.

Η Μαργέτη περνά τα δικά της μηνύματα μέσα από ιστορικά πρόσωπα και συμβεβηκότα γεγονότα. Αφήνει τον «νου» του ποιήματος να φανερώνει τις δικές της επισημάνσεις. Διερευνά και παρακολουθεί τον βηματισμό των προσώπων˙ τις συναισθηματικές μεταπτώσεις˙ τη διαμετρική διαφωνία για τα «παιγνίδια της εξουσίας». Διακόπτουν τη φυσική ροή των πραγμάτων, αδιαφορώντας για τις αντιπαραθέσεις, που φέρνουν καταστροφικές επιπτώσεις και παραμορφώνουν το γαλήνιο πρόσωπο της ειρήνης.

Τις επιλεκτικές επιλογές που κάνει η Ποιήτρια μέσα από την αρχαία ελληνική σκέψη, έχουν τον προσωπικό τους χαρακτήρα. Γιατί μέσα από τον ποιητικό λόγο ανασταίνεται η πρώτη ιδέα και το βαθύτερο νόημα, που διαθέτει ο αρχαίος ελληνικός λόγος.

 Π Ο Λ Υ Σ Η Μ Ι Ε Σ 

Η λέξη τέλος
σημαίνει
μαζί θάνατο και σκοπό.

Το πρώτο γνωστό
και βέβαιο˙
διαρκώς επιζητούμενο
το δεύτερο.

Βαδίζει ο νους
απ’ τα γνωστά
στα  άγνωστα.

Τάχα μας περιπαίζει
η σημειολογία
ή μήπως
το μάτι δεν τολμά
ούτε της λέξης την ανάσταση;



'Τρίτοι από της Αληθείας' της Αναστασίας Μαργέτη στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ


Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016




Ο κ. Νίκος Δήμου, στοχαστής, καταξιωμένος συγγραφέας και ποιητής, μου έκανε την τιμή να διαβάσει και να σχολιάσει την ποιητική μου συλλογή «Τρίτοι από της Αληθείας».  Στην ηλεκτρονική μας επικοινωνία  (3 & 5-7-2016) αναφέρει ότι  «η η ποίησή σας είναι φορτωμένη με πολλή γνώση και με βαριές λέξεις, απευθύνεται περισσότερο στον στοχασμό παρά στο συναίσθημα. Μερικές φορές όμως, η απελπισία που κρύβεται κάτω από την πανοπλία του λόγου, ξεπετάγεται και δίνει την γροθιά που πρέπει. Και τότε φαίνεται η ποιητική σας δύναμη…». Προτρέπει: «Απλοποιήστε και απομειώστε στο ελάχιστο – για να πετύχετε το μέγιστο. Έχετε σαφώς την δυνατότητα να γράψετε πολύ καλύτερη ποίηση – αλλά φέρετε την ευαισθησία μπροστά από τη γνώση και την λέξη μπροστά από τον λόγο». Και υποδεικνύει: «… Πρέπει να αποφασίσετε αν θα πάτε προς την ποίηση ή την φιλοσοφία… Η ποίηση δεν μπορεί να μεταδώσει φιλοσοφικές ιδέες αλλά το συναισθηματικό αντίστοιχο μίας ιδέας ("emotional correlative" - T. S. Eliot)». 

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ο κ.  Γεώργιος  Σπανός, Καθηγητής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της στο τμήμα  Φ.Π.Ψ. του  Ε.Κ.Π.Α.,
μου έκανε την τιμή να διαβάσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή και να με ενθαρρύνει με τα  λόγια που έγραψε σε επιστολή του. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Αθήνα 10 Μαΐου 2016
Αγαπητή μου κυρία Μαργέτη,
ευχαριστώ θερμά για την ποιητική συλλογή ΄Τρίτοι από της Αληθείας’. Τα κείμενά σας είναι δείγματα πνευματικής αναζήτησης και μορφώματα ευαισθησίας και πόνου. Κάτω από τις γραμμές των ποιημάτων σας ανιχνεύω μία πορεία προς την αλήθεια και την ανάγκη της επικοινωνίας.
            Η ποιητική λέξη επιλεγμένη με μεράκι δένει και δένεται με έναν τρόπο άξιο της ποίησης, της σχέσης βιώματος και έκφρασης.
Ύστερα κάποιοι απορούν
πώς το μουσείο γέμισε
με θραύσματα αγαλμάτων.
Η απάντηση: «Είναι τα έργα του κανόνα» απλή, συμπερασματική, απηχεί μια βεβαιότητα και συγχρόνως παραπέμπει σε ένα σπαραγμό για το σήμερα (και για το πάντα).
            Με τον τρόπο της Μαργέτη θα ενισχύσουμε τη διάθεση να βρούμε τόπο για την «εξόριστη συγχώρεση».
Με εκτίμηση
Γεώργιος Σπανός

 
Η αφίσα παρουσίασης της συλλογής της Αναστασίας Μαργέτη 'Τρίτοι από της Αληθείας' στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016


Όψεις κι απόψεις...


...από την πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Τρίτοι από της Αληθείας’, (εκδόσεις ΑΩ)
της Αναστασίας Ν. Μαργέτη, στον Πολυχώρο Αίτιον, την Πρωταπριλιά του 2016.

 Ο κ. Θανάσης Νάκας, Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρότεινε μία αναγνωστική προσέγγιση βασισμένη, κυρίως, στις γλωσσοφιλολογικές και φιλοσοφικές καινοτομίες  της ποιητικής σύνθεσης.
https://youtu.be/bIsGXvqmm7g

 Ο κ. Λάμπρος Σταύρου, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επεχείρησε να σκιαγραφήσει το ψυχολογικό πορτραίτο της γράφουσας  μέσα από το έργο της.
  https://youtu.be/CM-zCc-xsjY

Ο κ. Χαράλαμπος Μαγουλάς, Δρ. Επιστημών Γλώσσας, συγγραφέας και ποιητής, έδωσε έμφαση, κυρίως, στη φιλοσοφική διάσταση της ποιητικής συλλογής.
https://youtu.be/CKgSe5dKI68?t=42

Ο κ. Σίμος Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εμψυχωτής θεατρικής ομάδας, συντόνισε με ιδιαίτερη ευαισθησία όλη την εκδήλωση.

Φίλες και φίλοι απήγγειλαν ποιήματα της συλλογής με συνοδεία πιάνου.

Η Αναστασία Ν. Μαργέτη ευχαρίστησε όλους, όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του βιβλίου και της πρώτης του παρουσίασης.
https://youtu.be/XEZ09aqK7xc?t=29

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σε προβολή έργα που φιλοτέχνησαν με αφορμή την ποιητική συλλογή Τρίτοι από της Αληθείας’ οι εικαστικοί: Λίτα Μαυρογένη, Μαριάννα Παυλίδου και Κωνσταντίνος Βερούτης.


Η αφίσα παρουσίασης της συλλογής της Αναστασίας Μαργέτη 'Τρίτοι από της Αληθείας' στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου