Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Βιβλιοκρισία του Θεοχάρη Παπαδόπουλου στο περιοδικό 'ΒΑΚΧΙΚΟΝ'

Ευχαριστώ τις Εκδόσεις-Περιοδικό-Ράδιο Βακχικόν  που συμπεριλαμβάνουν το ποιητικό μου βιβλίο 'Τρίτοι από της Αληθείας' στις προτάσεις ανάγνωσης του Μαρτίου, καθώς και τον κύριο Θεοχάρη Παπαδόπουλο, ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας, για τον χρόνο του και τις παρατηρήσεις του σχετικά με την πρώτη μου ποιητική συλλογή 
'Τρίτοι από της Αληθείας'. 
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σημείο αυτό. 




















Τρίτοι από της Αληθείας, ποίηση, 
Αναστασία Μαργέτη, εκδόσεις ΑΩ 2016


Πολλές φορές συμβαίνει, ένας ποιητής να εμπνέεται από τη φιλοσοφία και να γράφει ποιήματα, που αναφέρονται σε φιλοσοφικές αναζητήσεις και ένας φιλόσοφος να εμπνέεται από την ποίηση. Βέβαια, τις περισσότερες φορές, οι ποιητές, που εμπνέονται από τη φιλοσοφία γράφουν με ένα τρόπο στριφνό και μόνο με τη φιλοσοφία, μπορείς να εξηγήσεις, τι θέλουν να πουν. Όμως, η φιλοσοφία μπορεί να εμπνεύσει και ποιητές να γράψουν τόσο φιλοσοφικά, όσο και κατανοητά.
     
Τέτοιες σκέψεις μας έρχονται στο νου, διαβάζοντας, το βιβλίο της Αναστασίας Μαργέτη: «Τρίτοι από της Αληθείας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις: ΑΩ. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή, που τόσο ο τίτλος, όσο και το περιεχόμενο παραπέμπουν στη φιλοσοφία.
     
Με μια πρώτη ματιά, η ποιητική συλλογή της Αναστασίας Μαργέτη, έχει σε πολλά από τα ποιήματα αποφθέγματα από τους αρχαίους φιλόσοφους, τραγικούς, κλασικούς συγγραφείς, σπουδαίους επιστήμονες, σαν μότο, που δείχνει από πού ακριβώς έχει εμπνευστεί. Όμως, η ποιήτρια, δεν μιμείται. Δίνει έναν τελείως δικό της τόνο και γράφει απλά, περιεκτικά και κατανοητά, δίχως να χάνεται σε δαιδάλους και σε φιλοσοφικά αδιέξοδα. Ο τρόπος γραφής της είναι έξυπνος και, σε μερικές περιπτώσεις, αιχμηρός: «Πλήρωσαν τις ζημιές / και οι ασφαλισμένοι / και οι ανασφαλείς.»
     
Η Αναστασία Μαργέτη, στην ποιητική της συλλογή «Τρίτοι από της Αληθείας» εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τα σύγχρονα κοινωνικά αδιέξοδα. Για το ζευγάρι, που χωρίζει, η ποιήτρια αποδίδει μια Σολομώντεια λύση, ως προς το ποιος απ’ τους δυο θα κρατήσει το παιδί: «Αποφασιστικά / κόβουνε το μωρό στη μέση. / Παίρνουν ο καθένας το κομμάτι του. / Εκείνο με τα χαρακτηριστικά / του άλλου.»
     
Υπάρχουν στιγμές, που η Αναστασία Μαργέτη χρησιμοποιεί μια λεπτή ειρωνεία προειδοποίησης, κυρίως όταν αναφέρεται στους εγωιστές, που πιστεύουν πως έχουν όλο τον κόσμο δικό τους. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα «Πολιτεία», που το παραθέτουμε ολόκληρο: «Όσα φοβάσαι / τα δικάζεις / και τα καταδικάζεις / συνεχώς / σε θάνατο. / Πρόσεχε. / Έτσι όπως πας / θα καταντήσεις / απόλυτος μονάρχης. / Και τότε / η ζωή σου / θα κρέμεται / από τη δικαιοσύνη σου.»
    
Η μόνη ένσταση, που έχουμε για την ποιητική συλλογή «Τρίτοι από της Αληθείας» είναι ότι η Αναστασία Μαργέτη, φαίνεται να παραδέχεται τον Πλάτωνα, που εξόριζε από την «Πολιτεία» του τους ποιητές, χαρακτηρίζοντάς τους «Τρίτους από της Αληθείας», δηλαδή, ότι ο ποιητής ή ο καλλιτέχνης γενικότερα, μπορεί να εξαπατήσει με την τέχνη του. Να παραπλανήσει τους άλλους ανθρώπους, σχετικά με τις Ιδέες και να τους δώσει μια λανθασμένη εικόνα.
     
Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή «Τρίτοι από της Αληθείας» είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον πόνημα, που μπορεί να οδηγήσει σε αναζήτηση και να ανοίξει την συζήτηση όσον αφορά ορισμένα φιλοσοφικά θέματα. 


Θεοχάρης Παπαδόπουλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου