Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Βιβλιοκρισία: στο περιοδικό "Δευκαλίων ο Θεσσαλός"

Βιβλιοκριτική για την ποιητική μου συλλογή 'Τρίτοι από της Αληθείας' δημοσιευμένη στο περιοδικό "Δευκαλίων ο Θεσσαλός", τ. 54 και στο ηλ. περιοδικό 'Οι δύο πύργοι'. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Θάνο Αθανασόπουλο και τον κ. Άγγελο Μάλφα. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύτηκαν επίσης τα ποιήματα ΔΙΑΙΡΕΣΗ και ΚΑΝΟΝΕΣ του ίδιου βιβλίου. Μπορείτε να δείτε κι εδώ.

Με υπέρτατο πλούτο συναισθηματικών και πολυειδών ψυχικών μορφοποιήσεων, είναι πλεγμένη η ποιητική συλλογή της κυρίας Αναστασίας Μαργέτη με τίτλο ‘’τρίτοι από της αλήθειας’’. Χρησιμοποιώντας με ευταξία νοηματικές, πολυθεματικές και εννοιολογικές κατευθύνσεις δείχνει τον δρόμο μίας εσωτερικής αναδίφησης πάνω σε επιμέρους συναισθηματικά τμήματα, κάνοντας να προβάλλουν απρόσκοπτα οι βαθύτεροι συγκινησιακοί πυρήνες του εκάστοτε υποκειμενικού όντος. Το πέρας αυτής της ολοκλήρωσης μπορεί να περιγραφεί σαν την ένωση των κομματιών ενός άρτιου οικοδομήματος, όπου μέσα από έναν ακριβή πολυδομικό παραμετρισμό οδηγούν προς την αποκάλυψη της σύνθεσης της τελικής εικόνας του εσωτερικού ψυχικού μας κόσμου. Το συγγραφικό έργο της κυρίας Μαργέτη επιμερισμένο σε βαθυστόχαστα ποιητικά μέρη, αναδεικνύει την αληθινή και αποκρυσταλλωμένη δομή του πνευματικού της φωτός, προκαλώντας την εξωτερίκευση συγκινησιακών τάσεων που νοητικά και μέσα από έναν μόνιμο πολυχρωματικό λαμπυρισμό, προβάλλουν εσωτερικές ψυχικές σφαίρες που εμπεριέχουν εκείνα τ’απαραίτητα συστατικά δεδομένα, όπου σαν ένα σύνολο ωθούν τον αναγνώστη σε διάφορες προς το ένδον αναζητήσεις.

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Vakhikon: Αριστοτέλης: Λύκειο και Ποιητική.

Α-πορείες ή απαντήσεις;
Ερωτήματα ή γρήγορες κι εύκολες λύσεις;
Τι προτιμάτε; 



Αριστοτέλης: Λύκειο και ποιητική



Η Αναστασία Μαργέτη με τον Αλκιβιάδη Κούση και την Ντένια Παπαδάτου, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματά της.

Γράφει η Αναστασία Μαργέτη

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού με θέμα: «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ». Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν ποιήματα από τη συλλογή μου ‘Τρίτοι από της Αληθείας’ (εκδόσεις ΑΩ, 2015) και από την ανέκδοτη συλλογή ‘Στον ίσκιο του 21ου αιώνα: από την εφηβεία στη σοφία’ της Αντωνίας Κακαβελάκη.
Το κείμενο αυτό προέκυψε μέσα από τη σύνδεση των 2.400 χρόνων που πέρασαν από τον θάνατο του Αριστοτέλη με το σήμερα ˙ για να στοχαστούμε με αφορμή τα συγγράμματά του και να αναρωτηθούμε εάν και πώς η πραγματικότητα που ζούμε, θα μπορούσε να γίνει διαφορετική ˙ για να ζητήσουμε απάντηση στου «πώς βιωτέον» την α-πορεία και να ιχνηλατήσουμε στον λόγο του Σταγιρίτη φιλοσόφου πιθανότητες του αύριο˙ για να προβληματιστούμε για του βίου τα «καθόλου»˙ αυτά που και η ποίηση και η φιλοσοφία πραγματεύονται και εξετάζουν. Η ποίηση τα συλλαμβάνει ενορατικά με όχημα το συναίσθημα και τη φαντασία˙ και η φιλοσοφία, καθώς και οι άλλες επιστήμες, δια του ορθού λόγου αποδεικνύουν. Ανταμώσαμε για να ρωτήσουμε και ν’ αναρωτηθούμε. Σε τέτοια ζητήματα οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Σε τέτοια ζητήματα οι ερωτήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία. Ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης που οι μέρες μας βυθίζονται στην αποδόμηση βεβαιοτήτων.  Και που κανένα μέλλον δεν διαφαίνεται, αν δεν τολμήσουμε να μπούμε σε διαδικασία συνειδητής αλλαγής. Όμως από πού μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες και υλικό για ένα αληθινό αύριο, αν όχι από την τεράστια παρακαταθήκη των αρχαίων φιλοσόφων, που μιλούν στη γλώσσα μας;  Αφού πρώτα εντάξουμε τον λόγο τους στο παρόν και αναρωτηθούμε με ποιο τρόπο θα φτάσει στο δύσκολο σήμερα;
Δείτε περισσότερα στο τεύχος 37 του περιοδικού Vakhikon.gr και  το άρθρο.