Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Κριτικό σημείωμα του Καθηγητή Γεωργίου Σπανού.

Ο κ. Γεώργιος  Σπανός, ομότιμος Καθηγητής Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο Φ.Π.Ψ.  / Ε.Κ.Π.Α., μου έκανε την τιμή να διαβάσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή και να με ενθαρρύνει με τα  λόγια που έγραψε σε επιστολή του. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.

 Αθήνα 10 Μαΐου 2016

Αγαπητή μου κυρία Μαργέτη,

ευχαριστώ θερμά για την ποιητική συλλογή Τρίτοι από της Αληθείας. Τα κείμενά σας είναι δείγματα πνευματικής αναζήτησης και μορφώματα ευαισθησίας και πόνου. Κάτω από τις γραμμές των ποιημάτων σας ανιχνεύω μία πορεία προς την αλήθεια και την ανάγκη της επικοινωνίας.

            Η ποιητική λέξη επιλεγμένη με μεράκι δένει και δένεται με έναν τρόπο άξιο της ποίησης, της σχέσης βιώματος και έκφρασης.

Ύστερα κάποιοι απορούν

πώς το μουσείο γέμισε

με θραύσματα αγαλμάτων.

Η απάντηση: «Είναι τα έργα του κανόνα» απλή, συμπερασματική, απηχεί μια βεβαιότητα και συγχρόνως παραπέμπει σε ένα σπαραγμό για το σήμερα (και για το πάντα).

            Με τον τρόπο της Μαργέτη θα ενισχύσουμε τη διάθεση να βρούμε τόπο για την «εξόριστη συγχώρεση».

Με εκτίμηση

Γεώργιος Σπανός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου