Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Βιβλιοκρισία: Η Διώνη Δημητριάδου γράφει για το βιβλίο «Τρίτοι από της Αληθείας» της Αναστασίας Ν. Μαργέτη.

Μία ανάγνωση της ποιητικής μου συλλογής 'Τρίτοι από της Αληθείας' από την κ.Διώνη Δημητριάδου. Την ευχαριστώ από καρδιάς, διότι με τη δική της οπτική,ως κριτικού, και την ευαισθησία της, ως δημιουργού, εμπλούτισε τα κείμενά μου. Ευχαριστώ και το περιοδικό Φρέαρ για τη δημοσίευση.









η φιλοσοφική θεώρηση και η ποιητική πρόθεση
Πρόκειται για μια πλατωνική φιλοσοφική θεώρηση της ποίησης, αν κρίνουμε από τον τίτλο της συλλογής. Έτσι, αν προηγούνται κατά την πλατωνική θεώρηση οι Ιδέες, εμείς μέσω των αισθήσεων συλλαμβάνουμε το είδωλό τους. Και τότε ο ποιητής, τρίτος στην κλίμακα της αληθινής πραγματικότητας, έρχεται να μιλήσει γι’ αυτό το απείκασμα και μόνον...... Ωστόσο εδώ παράγεται ποιητικός λόγος και μάλιστα ενδιαφέρων και ιδιαίτερος, που αξίζει να τον προσεγγίσουμε.  Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σημείο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου