Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Κριτικό σημείωμα της Ζωής Μπέλλα.

Η κ. Ζωή Μπέλλα, εκπαιδευτικός και κριτικός, διάβασε και σχολίασε  την ποιητική μου συλλογή ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Η  πρόσληψη και η ανατροφοδότηση από έναν άνθρωπο με την δική της εμπειρία στη ζωή και τον λόγο είναι για μένα πολύ σημαντική. Την ευχαριστώ από καρδιάς, αφού εκτός των άλλων (δι)αισθάνθηκε της λέξης μου την αγωνία…



Αγαπητ Αναστασία,
Τα ποιήματά σου μου χάρισαν μερικές ευχάριστες και στοχαστικές ώρες σήμερα.

Οι παρατηρήσεις της Διώνης Δημητριάδου και το σημείωμα του Βασιλείου Κύρκου υπογραμμίζουν -και δικαίως- το φιλοσοφικό βάθος των στίχων σου και το τραγικό στοιχείο που διαπερνά κάθε στοχασμό.  Το μόνο που θέλω να προσθέσω, όσον αφορά στην τεχνική σου, είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα "παιχνίδι λεκτικών εντυπώσεων", όσο κι αν κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά πολύ περισσότερο για μια οδυνηρή κυοφορία λεκτικών συλλήψεων από την οποία προκύπτουν νέα σχήματα-ενδύματα ιδεών, ανοικτών σε δυναμικές ερμηνείες. Με άλλα λόγια, μεστή, ώριμη τεχνική, υποσχετική ακόμη πιο τολμηρών ποιητικών εκτινάξεων.
Σ' ευχαριστώ που μου χάρισες αυτή την επικοινωνία.
Ζωή Μπέλλα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου