Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Αρθρογραφία: Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ



Ευχαριστώ το περιοδικό Vakxikon.gr για τη φιλοξενία της προφορικής ανακοίνωσής μου με θέμα: 
«Η Φιλοσοφία της τέχνης στον Αριστοτέλη»
μαζί με τρία ποιήματα από την ποιητική μου συλλογή 
‘Τρίτοι από της Αληθείας’ (εκδόσεις ΑΩ, 2015), 
που ‘συνομιλούν’ με αριστοτελικούς στοχασμούς.



Η φιλοσοφία της τέχνης στον Αριστοτέλη












Γράφει η Αναστασία Ν. Μαργέτη

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού με θέμα: «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ». Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν εισηγήσεις από τους Παύλο Κλιματσάκη, Διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντωνία Κακαβελάκη, Δρ Φιλοσοφίας και Αναστασία Ν. Μαργέτη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα. Παραθέτω την προφορική ανακοίνωσή μου με θέμα: «Η Φιλοσοφία της τέχνης στον Αριστοτέλη» μαζί με τρία ποιήματα από την ποιητική μου συλλογή ‘Τρίτοι από της Αληθείας’ (εκδόσεις ΑΩ, 2015), που παρουσιάστηκαν στο β΄ μέρος της εκδήλωσης και ‘συνομιλούν’ με αριστοτελικούς στοχασμούς.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Σκοπός της παρούσας εισήγησης είναι η συνοπτική παρουσίαση των απόψεων του Αριστοτέλη για την τέχνη. Τα στοιχεία που παρατίθενται βασίζονται στην ανασύνθεση ερευνητικών μελετών του Βασιλείου Α. Κύρκου, ομότιμου καθηγητή φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των Ιωαννίνων, του οποίου είχα την τιμή και τη χαρά να παρακολουθήσω μαθήματα επί μακρόν. Δεδομένου ότι αναχώρησε από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι τον Ιούλιο του 2016, η αναφορά στο έργο του αποτελεί ενθύμηση της παρουσίας εν τη απουσία…
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σημείο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου