Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η γυναικεία ποίηση στους καιρούς της κρίσης...



Χτες βράδυ (18-10-2017) στο Τρίπορτο μετά από πρόσκληση του Θεοχάρη Παπαδόπουλου αναζητήσαμε τη γυναικεία ποιητική γραφή στους καιρούς της κρίσης. Ψάξαμε πίσω από έμφυλα στερεότυπα και κοινωνικές κατασκευές, χαϊδέψαμε γάτες αδέσποτες, σκοντάψαμε πάνω σε άγνοιας ογκόλιθους και βιολογικά προσκόμματα, γοητευτήκαμε ακόμη μια φορά από το μήλο, αφουγκραστήκαμε θλιμμένες σιωπές μέσα σε ρόλων κοστούμια, ψηλαφίσαμε ματαιώσεις προσδοκιών από φεμινιστικούς ενθουσιασμούς. Συναισθανθήκαμε εν τέλει έναν σφυγμό ολοζώντανο, που πάλλεται στην αγωνία της ύπαρξης. Σ’ αυτήν ουκ ένι άρσεν και θήλυ, παρά μόνο άνθρωπος… Αμήν.



Στην εκδήλωση διάβασα τα ποιήματα 'ΠοίησηΉθους' και 'Μετα-ποίηση', από τη συλλογή μου 'Τρίτοι από της Αληθείας'. Γιατί η ερμηνεία της εμπειρίας μπορεί να γίνει η πιο επαναστατική πράξη...













Η σύντομη εισήγηση της Ελένης Καρασαββίδου έγινε αφορμή έντονου διαλόγου...

Η σύγχρονη Αφροδίτη με το μήλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου