Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Κριτικό σημείωμα του Γιώργου Δουατζή.


Ο κ. Γιώργος Δουατζής, ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος,  διάβασε και σχολίασε την ποιητική μου συλλογή ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Το καθρέφτισμα του ποιητικού μου λόγου στα δικά του λογοτεχνικά «Κάτοπτρα», αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και συγκίνηση. Για τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις του, πολύτιμες για μένα, τον ευχαριστώ από καρδιάς.


Αγαπητή Αναστασία καλησπέρα
σε ευχαριστώ πολύ για την τιμητική προσφορά του βιβλίου σου. Διάβασα με πολλή προσοχή τη συλλογή σου και τη χάρηκα.
Μου άρεσαν οι αναγωγές σου σε φιλοσοφικά κείμενα και οι σκέψεις που διατυπώνονται και ασχολούνται με τον «διπλανό» αλλά κυρίως ευρύτερα με τον άνθρωπο. Το επισημαίνω αυτό διότι με έχει κουράσει η ιδιωτική εσωστρέφεια των ποιητών μετά το ’74, όπου ο εαυτός τους είναι το κέντρο του κόσμου και δεν τους απασχολεί παρά ο φόβος του θανάτου, τα ψυχοπροβλήματά τους και ο έρωτας. 
Μου έκανες όμορφη συντροφιά, σου εύχομαι να συνεχίσεις δημιουργικά.
Μικρές παρατηρήσεις: Θα ήθελα περισσότερη μουσικότητα του λόγου. Η γραμματοσειρά ενίοτε με δυσκόλεψε, διότι με αποσπούσε από την ανάγνωση. Θα προτιμούσα να έτρεχε (η ανάγνωση) χωρίς καμιά παρεμβολή.
Να είσαι καλά να γράφεις
με εκτίμηση
Γιώργος Δουατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου