Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Δημοσίευση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο κ. Χαράλαμπος Δημόπουλος, επιμελητής κειμένων, ιστορικός ερευνητής αλλά, κυρίως, φίλος, φιλοτέχνησε δύο καλλιγραφήματα με αφορμή ένα ποίημα της δίγλωσσης συλλογής ΤΡΙΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ με σκοπό τη συμμετοχή στο project Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ που οργάνωσε και υλοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 
Με γραπτό συνοδευτικό του σημείωμα εξηγεί τις επιλογές του.

«Τα δύο καλλιγράμματα δημιουργήθηκαν για ένα αγαπημένο μου ποίημα με τίτλο ΑΓΓΕΙΩΝ ΑΠΟΨΕΙΣ που βρίσκεται στο δίγλωσσο ποιητικό βιβλίο της Αναστασίας Ν. Μαργέτη ΤΡΙΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ / THE THIRD FROM TRUTH (εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ, 2019). Η έμπνευση  δόθηκε από την πρώτη (ερυθρόμορφες) και την τελευταία λέξη (λήκυθοι) του ποιήματος. Το έργο αυτό φαίνεται να στηρίζεται σε αντιθέσεις: έρωτας –θάνατος, ερυθρόμορφα αγγεία- λήκυθοι. Έτσι σκέφθηκα να σχεδιάσω δύο καλλιγράμματα, ένα για το ποίημα στην ελληνική γλώσσα (λευκή λήκυθος) και ένα άλλο για το ποίημα στην αγγλική γλώσσα (ερυθρόμορφος κωδωνόσχημος κρατήρας)». Εγώ τον ευχαριστώ θερμά!1 σχόλιο: