Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Κριτικό σημείωμα του Θανάση Νιάρχου

 Ο κ. Θανάσης Νιάρχος, συγγραφέας, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας και συνιδρυτής -μαζί με τον Αντώνη Φωστιέρη- του λογοτεχνικού περιοδικού «Η ΛΕΞΗ», γράφει σε ιδιόχειρη επιστολή του (12-01-2021) για την ποιητική συλλογή μου «Πλάτων-Ψυχή και (π)οίηση. Διαλεκτική των αντιθέτων» (εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ). Η φιλία ενός πνευματικού ανθρώπου με το δικό του ειδικό βάρος, είναι για μένα και ενθαρρυντική και πολύτιμη, μολονότι δεν έχουμε έως τώρα συναντηθεί δια ζώσης... Τον ευχαριστώ από καρδιάς.

 

   12-1-2021

Πολύ αγαπητή κυρία Μαργέτη,

Θερμά ευχαριστώ για τις τόσο εγκάρδιες ευχές σας καθώς και για το πολύτιμο βιβλίο σας με τα πενήντα επτά επιγράμματα «Πλάτων-Ψυχή και (π)οίηση. Διαλεκτική των αντιθέτων». Όταν υπάρχει το προλογικό σημείωμα του αστρονόμου κυρίου Ξενοφώντα Μουσά, αισθάνεται πως ό,τι κι αν σας γράψει κανείς, θ’ ακουστεί κοινότοπο και τετριμμένο. Πάντως προσωπικά συνέλαβα τον εαυτό μου να διαβάζει πολλά επιγράμματά σας τρεις και τέσσερις φορές. Βάλσαμο.

Με τιμή,

Θανάσης Νιάρχος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου