Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΠΑΜΠΟΥΔΗ

Η Παυλίνα Παμπούδη συμπεριέλαβε και το δικό μου ποιητικό βιβλίο «Πλάτων. Ψυχή και (π)οίηση. Διαλεκτική των αντιθέτων (πενήντα επτά επιγράμματα), εκδ ΓΡΗΓΟΡΗ, 2020 στη σελίδα κριτικής ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ (5ης  Απριλίου 2021) που διατηρεί στο περιοδικό  poeticanet. Σε αυτήν, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, παρουσιάζει τα βιβλία που επιλέγει, υποβάλλοντας ερωτήματα στα έργα των συγγραφέων και ‘ανακαλύπτει’ τις απαντήσεις στα κείμενά τους, αναδεικνύοντας έτσι στοιχεία μορφής και περιεχομένου. Στο τέλος καταθέτει τον δικό της σχολιασμό. Ευχαριστώ θερμά την ποιήτρια –και όχι μόνον-  κ. Παυλίνα Παμπούδη για τη βιβλιοκρισία της, την οποία ανακάλυψα τυχαία στο διαδίκτυο, καθώς και το ηλεκτρονικό περιοδικό poeticanet για τη φιλοξενία. Να τι έγραψε: 

«Αναστασία Ν. Μαργέτη: Πλάτων Ψυχή και (π)οίηση – Διαλεκτική των αντιθέτων  

(εκδ. Γρηγόρη, 2020).

ΕΡ: Τι αποκαλύφτηκε στη δημιουργό σας κι αποφάσισε να σας γράψει; 

ΑΠ: Υψιπετής / ο μίτος του αδυνάτου. / Πίστη αρραγής

ΕΡ: Χαράζει πορεία ανάμεσα σε άσφαλτες φιλοσοφικές διόδους. Τι την οδηγεί; 
Φόβος Θεού και / -βούλησης Συμπληγάδες- / Φόβος θανάτου

ΕΡ: Πού θα μπορούσε να είσαστε αφιερωμένα;

ΑΠ: Του Εωσφόρου / φιλόδοξου αγγέλου / εκπεπτωκότος

ΕΡ: Τι είναι η ποίηση κατά τη δημιουργό σας;
ΑΠ: Κώδικας της γλώσσας / το θέατρο του νου / μπαρόκ οι τόνοι.

ΕΡ: Τι προσπαθεί να δει και να δείξει μέσα από σας;

ΑΠ: Όλες οι όψεις / στην οπτική συγκλίνουν / του αοράτου.

ΕΡ: Πού καταλήγει ο πλατωνικός σας έρωτας ;

ΑΠ: Ποίηση οδός / προς το Εμείς . Οίηση / στάση στο Εγώ.

Σχόλιο: Η Αναστασία Μαργέτη καταθέτει το απόσταγμα της προσωπικής - βιωματικής θα λέγαμε-  παρακολούθησης μιας συνομιλίας  Ποίησης –Φιλοσοφίας, ασκουμένη σε μια πολύ αυστηρή, λιτή φόρμα. Τα  57  τρίστιχα 17 σύλλαβα επιγράμματα της συλλογής είναι εμπνευσμένα από τον τριμερή διαχωρισμό της ψυχής κατά Πλάτωνα».

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου