Η Αναστασία Μαργέτη παρουσιάζει με πρωτοτυπία πενήντα επτά φιλοσοφικά επιγράμματα… Με τη λιτή φόρμα τριών στίχων και δεκαεπτά συλλαβών μορφοποιεί την εμπειρία, το συναίσθημα, τη σκέψη της… Εκείνο όμως που συνιστά καινοτομία, είναι η συνομιλία των επιγραμμάτων της με τον φιλοσοφικό στοχασμό του Πλάτωνα και συγκεκριμένα με τη θεωρία του περί ψυχής. Το ποιητικό της βιβλίο δίνει έναυσμα στον αναγνώστη για μία περιπλάνηση σε τόπους της δικής του ψυχής.

Ξενοφών Διον. Μουσάς

Αστρονόμος, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

[από τον πρόλογο στο βιβλίο]

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

3η ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ (3-12-2016)

Με την Ελένη Σκάβδη και τον Βασίλειο Γκρίλλα στην Αμαλιάδα.


Ο καιρός στην Αμαλιάδα Ηλείας, της μητέρας μου τη γενέθλια γη, ήταν αίθριος. Και στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη επικρατούσε ηλιοφάνεια. Η μέρα και η ώρα ήταν ηλιόλουστες. Παρόλο που ο ήλιος είχε ήδη βασιλέψει…. Ήταν εξαίσια η καλοκαιρία των φίλων που ξανασυναντιούνται. Και των νέων φίλων που θα γίνουν…με της ποίησης την αφορμή! Σε τέτοιο κλίμα ξεκίνησε η παρουσίαση του βιβλίου ‘Τρίτοι από της Αληθείας’. Τον συντονισμό είχε η Ελένη Σκάβδη, δημοσιογράφος και ψυχή της εκδήλωσης. Η ίδια ήταν η πρώτη εισηγήτρια. Με την ομιλία της ανέδειξε πτυχές της συλλογής που σχετίζονται με το φύλο και τη γυναικεία γραφή. Επίσης έκανε λόγο για το σχηματοποίημα ‘Σωρεία λαθών’ και την απόπειρα οπτικοποίησης  του σωρείτη, είδος βραχυλογικού φιλοσοφικού συλλογισμού. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Βασίλειος Γκρίλλας, θεολόγος και υποψήφιος Δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διατύπωσε τις θετικές απόψεις του αλλά και τις ενστάσεις του για ανακολουθίες που εντόπισε στη συλλογή σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση. Η Πουλχερία Γεωργιοπούλου απήγγειλε ποιήματα από το βιβλίο. Τελευταία παρουσίασα εγώ τη δική μου πρόθεση σε σχέση με τη συλλογή. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους.
Και οι δύο ομιλητές με τις αναγνώσεις τους εμπλούτισαν το κείμενό μου, αφού το έργο ανεξάρτητα από τον δημιουργό διάγει τη δική του πορεία και ο κάθε αναγνώστης, σύμφωνα με τις προϋπάρχουσες γνώσεις, εμπειρίες του και με τις δικές του προσλαμβάνουσες επιχειρεί να συνδημιουργήσει το νόημα του κειμένου. Αυτή, άλλωστε, δεν είναι και η κρυφή γοητεία της ανάγνωσης; Τους ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ επίσης όλους, όσοι με τίμησαν με την παρουσία τους. Η βραδιά τελείωσε μ’ ένα ποτήρι κρασί σε κλίμα που αίρει όλες τις αντιθέσεις… Περισσότερα θα δείτε στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο στο σημείο αυτό καθώς και στον ιστότοπο εδώ.





Με την Ελένη Σκάβδη και τον Βασίλειο Γκρίλλα στην Αμαλιάδα.
Από την τοπική εφημερίδα  ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου